Obnova Klinike za infektivne i tropske bolesti


Na odeljunju za obolele od HIV u Klinici za infektivne i tropske bolesti pri Kliničkom centru Srbije, gde su doskora pacijenti boravili u veoma teškim uslovima, konačno su počeli radovi na rekonstrukciji.

U ovoj klinici majstori su užurbano radili u hodniku na postavljanju pločica u toaletima i sanaciji mokrih čvorova.

Načelnik dr. Goran Stevanović rekao je da je ovo samo prva faza u rekonstrukciji infektivne klinike kroz koju godišnje prođe preko 80.000 pacijenata.

– Od 2006. u Klinici za infektivne bolesti se konstantno ulaže. Međutim, problrm je što se ove zgrade, osim prijemne ambulante, sazidane 1926. i zahtevaju stalno održavanje i ulaganje – kaže dr. Stevanović, koji kaže da je najkritičnija situacija na odeljenju šest gde leže pacijenti oboleli od HIV:

– Iako je urađenja kompletna sanacija, postoje delovi na kojima i dalje prodire vlaga, pa je procenjeno da je najhitnije da se radi na jeadn deo mokrih čvorova. Jedan deo toaleta je sređen, a plan nam je da u najskorijem periodu prekrečimo i sredimo dve pojedinačne sobe.

Iako su mnoge sobe prekrečene, u mnogima se još uvek vide vlažni i popucani zidovi.

– Cilj nam je da u narednom preiodu pored, pored vodovodnih i kanalizacionih instalacija i saniranja dopunskog oštećenja zidova , dodatno zamenimo spoljašnje prozore i vrata, kao i da obavimo limarske radove kako bismo zaustavili prokišnjavanje. Prioritet dan je da osposobimo kliniku da možemo da radimo, a odmah potom i da pacijentima obezbedimo prijatniji boravak, koliko je to moguće – zaključuje Stevanović za “Kurir”.

Izvor: ALO!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *