Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije


Sinoć je u Beogradu, okupljanjem i paljenjem sveća na Trgu Republike, Gayten-LGBT, zajedno sa prijateljima i aktivistima, odao počast ubijenim trans osobama svuda u svetu i izrazio protest zbog nasilja i diskriminacije kojima su trans osobe svakodnevno izložene, kako u drugim zemljama tako i u Srbiji.

Na taj način, simbolično je obeležen Dan sećanja na žrtve transfobije koji se od 1999. godine obeležava svakog novembra.

Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene.

Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta.

Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, organizacija Transgender Europe (TGEU) svake godine objavljuje izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu.

Na osnovu ovogodišnjeg izveštaja, nažalost u proteklih dvanaest meseci prijavljena su 325 ubistva trans i rodno različitih osoba. Ostatak izveštaja na našem jeziku i ostale materijale možete preuzeti ovde.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni.

Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima.

Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, što je važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.

Izvor: Telegraf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.