Najmlađa premijerka od 2000. godine


Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić mogla bi biti najmlađa premijerka Srbije od demokratskih promena u zemlji 2000. godine. Brnabić će, ukoliko se izglasa u parlamentu, postati predsednica vlade sa 42 godine.

Osim što će biti prva žena i prva gej osoba na čelu vladu, ona će biti i druga nestranačka ličnosti koja će upravljati izvršnom vlašću u Srbiji.

Pre nje, najmlađi premijer bio je upravo Aleksandar Vučić koji je pre tri godine kada je postao premijer imao 44 godine. Jedini mlađi od njega bio je Zoran Živković (1960) koji je nakon ubistva Zorana Đinđića bio vršilac dužnosti premijera sa 43 godine. Lider socijalista Ivica Dačić preuzeo je 2012. funkciju predsednika vlade sa svojih 46 godina i bio najmlađi do imenovanja Vučića. Prvi demokratski premijer Zoran Đinđić 2001. kada je izabran za predsednika vlade imao je 49 godina, Vojislav Koštunica se na čelu njegove prve vlade 2003. našao u 59. godini, dok je Mirko Cvetković, kao prva nestranačka ličnosti na čelu vlade, pre imao 58 godina.

Od oktobarskih promena 2000. godine do danas Srbija je na mestu premijera, kada je reč o obrazovanju, imala filozofa, pravnika, ekonomistu, diplomiranog novinara, pravnika, a sada se smeši da će dobiti menadžera. Naime, Zoran Đinđić bio je po profesiji filozof, Vojislav Koštunica je doktorirao na Pravnom fakultetu, Mirko Cvetković je doktor ekonomskih nauka, dok je novi premijer Ivica Dačić diplomirao na Fakultetu političkih nauka – novinarski smer. Aleksandar Vučić je završio Pravni fakultet, dok se buduća premijerka Brnabić može pohvaliti master diplomom u oblasti marketinga. Sem politike, drugim zanimanjima se nisu bavili Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, te se za njih dvojicu može reći da su pravi profesionalni političari.

 Nakon ubistva Đinđića 2003. godine, na čelu vlade nakratko se našao i Zoran Živković, koji je po profesiji ekonomista. Za Dačića se, ipak, ne može reći da je u pravom smislu reči bio novinar, jer osim što je diplomirao na novinarskom smeru nije aktivno radio u medijima.

Ana Brnabić je na a univerzitetu Northwood u Mičigenu završila studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj, navodi se u zvaničnoj biografiji. Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je bila i njen direktor. Godine 2016. u drugoj Vučićevoj vladi imenovana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave.

ČITAJTE:  Kako je Desanka pre 80 godina postala Dragutin

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.