Na liniji broj “dva” besplatno testiranje na HIV


Širom Evrope se održava “Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise”. Pod sloganom “Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”, ta nedelja se brojnim manifestacijama održava i u Srbiji. Jedna od njih je i tramvaj u Beogradu koji će kružiti trasom linije broj “dva”, a u kojem će putnici moći besplatno da se testiraju.

Doktorka Mila Paunić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata ističe za RTS da je cilj akcije da se podigne svet građana o HIV-u, jer , kako napominje, to može svakom da se dogodi.

Paunićeva kaže da se testiranje obavlja vrlo komforno i potpuno anonimno.

Navodi da akcija traje od 20. do 24. novembra od 17 do 22 časa u tramvaju na liniji “dva” koji je vidno obeležen. “Unutrašnjost tramvaja je prilagođena tesitaranju i savetovanju”, dodaje Paunićeva.

Prema njenim rečima, građani će u tramvaj moći da uđu na pet stanica – Savamala, Železnička stanica, Vukov spomenik, Banija, Kalemegdan (Gradska bibilioteka).

“Volonteri na stajalištima upućivaće građane da uđu u tramvaj i da se testiraju”, navodi Paunićeva.

Naglašava da se broj obolelih od HIV-a iz godine u godinu povećava.

“Prošle godine otkrivene su 33 osobe zaražene HIV-om, dok su ovoj dosad zabeležena 34 slučaja”, kaže Paunićeva za RTS.

Sa HIV virusom u svetu živi oko 37 miliona ljudi, a u Evropi oko dva i po miliona. Mnogi svoj HIV status otkriju kasno, kada je bolest već uznapredovala.

Procenjuje se da u Srbiji oko hiljadu ljudi ne zna da je zaraženo HIV-om.

Izvor: RTS

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=Na+liniji+broj+%22dva%22+besplatno+testiranje+na+HIV&url=http%3A%2F%2Fgayecho.com%2Fnews%2Fna-liniji-broj-dva-besplatno-testiranje-na-hiv%2F&via=">">Tweet
19 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.