MUP: Bez bezbednosne procene za Paradu ponosa


Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izrazila je danas očekivanje da će Parada ponosa u Beogradu, zakazana za 17. septembar, proći u “najboljem redu”.

– Srbija je tolerantno društvo. Ni prethodnih godina nije bilo problema pa je u ovom trenutku besmisleno govoriti o tome. Želim da o problemima i bezbednosnim rizicima uopšte nemamo potrebe da govorimo, da sve prođe u najboljem redu i da se više nikada ne ponove scene iz 2010. godine kada su bili povređeni brojni policajci i građani – kazala je ona agenciji Beta.

Učestvujući na skupu “Zajedno protiv diskriminacije” u Beogradu, državna sekretarka je kazala da policija neće tolerisati nasilje prema pripadnicima LGBT populacije i drugih manjinskih grupa.

– Policija 365 dana na godišnjem nivou štiti pripadnike LGBT zajednice. Mnogo toga je učinjeno i trudićemo se da i dalje unapređujemo položaj te populacije – kazala je ona.

Učesnici skupa ocenili su da je veliki pomak u zaštiti LGBT zajednice u Srbiji ostvaren formiranjem lokalne mreže za podršku toj populaciji koju čine timovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Subotici i Novom Pazaru a očekuje se da će biti formirani u još tri grada.

Predstavnici Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris izrazili su zadovoljstvo reakcijama i saradnjom policije.

– Napravljen je pomak kada je reč o reagovanju institucija. Policija sve napade na pripadnike LGBT zajednice karakteriše kao zločine iz mržnje ali treba videti gde nakon tog postupanja nastaje određena rampa – kazala je Jelena Vasiljević iz Labrisa.

Skup u Palati Srbije organizovan je u okviru projekta koji su sproveli Labris i USAID.

Izvor: BLic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.