Mogućeg naslednika Merkelove nerviraju berlinski hipsteri

Nemački političar Jens Špan iz Hrišćanskodemokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, koji važi za njenog mogućeg naslednika, u predizbornoj kampanji je izazvao zajedljive komentare medija i društvenih mreža, jer je kritikovao berlinske “hipstere” koji komuniciraju isključivo engleskim jezikom i stvaraju novi oblik izolovane zajednice.

“To je stav koji mi strašno ide na živce, kada mi se konobarica usred Berlina, koji je još uvek, ako se ne varam, glavni grad Nemačke, automatski obrati na engleskom. To u Parizu sigurno nikom ne bi palo na pamet”, rekao je Špan za “Noje osnabriker cajtung”.

Navodi se da je istovetni stav Špan ponovio i u tekstu za nedeljnik “Cajt”.

On je, ciljajući na određenu grupu mlađe berlinske populacije, govorio o “elitističkim hipsterima” koji stvaraju neku vrstu “paralelnog društva”.

“To su mladi iz čitavog sveta koji se ne mešaju s ostatkom stanovništva”, rekao je Špan.

Upozorio je na apsurdnost situacije u kojoj se od useljenika i izbeglica traži da uče nemački jezik kako bi se integrisali dok se jednom “određenom sloju društva” toleriše potpuno ignorisanje nemačkog jezika.

Navodi se da je Špan, koji je poreklom iz zapadnonemačke provincije, već bio meta brojnih podrugljivih i kritičkih komentara na društvenim mrežama koji demohrišćanskom političaru prebacuju da “izmišlja teme”.

Špan je otvoreno deklarisani homoseksualac i jedan je od političara CDU koji su zagovarali legalizaciju braka istopolnih partnera.

Navodi se da su pojedini britanski mediji Špana u nekoliko navrata proglasili mogućim naslednikom Merkelove.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.