Ministarstvo kulture cenzuriše umetnost i diskriminiše LGBT populaciju

Gej lezbejski info centar je neprijatno iznenađen činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja bez ikakvog zakonskog opravdanja cenzurisalo izložbu „Kraj i početak“, koja sadrži skulpturu Over the Rainbow Milorada Miće Stajčića izloženu u Kulturno informativnom centru Srbije u Parizu.

Apsolutno je nedopustivo da se u 21. veku umetnost cenzuriše od strane državnih organa i zahtevamo od Ministarstva kulture i informisanja da povuče svoj zahtev za uklanjanje i da se skulptura vrati na mesto na kom je trebalo da bude izložena do 31. avgusta.

U suprotnom, Gej lezbejski info centar će podneti tužbu protiv Ministarstva kulture i informisanja, pre svega zbog diskriminacije LGBT populacije. U Kulturno informativnom centru Srbije u Parizu je i do sada bilo „neprimerenih“ sadržaja i eksplicitnijeg sadržaja, ali Ministarstvo kulture i informisanja nije reagovalo, sve do sada kada skulptura ima gej elemente!

Takođe, apelujemo na umetničku javnost Srbije da se probudi iz svog sna i reaguje protiv cenzure i ugrožavanja umetničke ekspresije i da se solidariše sa umetnikom Miloradom Mićom Stajčićem, jer se inače neće završiti samo na cenzurisanju njegove umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.