Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije i Trans*frontall

EGAL i „Merlinka“ festival vas pozivaju na Trans*frontall – festival kulture, aktivizma, zdravlja i politika trans* zajednice, od petka (17.11.) do nedelje (19.11.).

Festival se održava u susret 20. novembra, Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR) i obećava tri dana trans* kulturnih dešavanja.

U petak i subotu gledamo sjajne filmove „Merlinka“ međunarodnog festivala i razgovaramo o temama koje su važne za trans* zajednicu u Srbiji. U UK „Parobrod“ na repertoaru su: Tranzicija na kubi (dokumentarni film), Viva (igrani film), Gan Hil Roud (igrani film) i Tranzicija (kratki film). Autorka kratkog filma, koji je dobio nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada, Milica Tomović će, zajedno sa trans* zajednicom razgovarati sa publikom nakon projekcije u subotu.

Posebno smo ponosni što će u okviru Festivala, u nedelju, 19.11. na sceni UK „Vuk Karadžić“ biti izvedena predstava „Gospođa ministarka“, prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa Goranom Jevtićem u glavnoj ulozi. Ova predstava je važna jer problematizuje pitanja roda i „prerušavanja“ i može da ponudi drugačiju perspektivu razumevanja trans* zajednice kroz prizmu popularne kulture i umetničke produkcije.

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije obeležava se kako bi se odala počast trans* osobama koje su tragično nastradale kao posledica zločina iz mržnje, kao i da se ukaže na to da je trans* zajednica izložena diskriminaciji, nasilju, odbacivanju, šikaniranju, pretnjama i drugim postupcima koje utiču na iskustvo slobode i dostojanstva ličnosti.

O svim oblicima uskraćivanja i nepriznavanja prava trans* osobama koje žive u Srbiji treba da razgovaramo zajedno, kako bismo približili šta sve trenutno radimo i razmotrili kako zajedno, iz različitih uglova, možemo da utičemo da se postojeća situacija promeni.

Podsećamo da pitanje izdavanja ličnih dokumenata trans* osobama, koja su u skladu sa rodnim identitetom i dalje nije pravno regulisano, što onemogućava potraživanje ili ostvarivanje bilo kog prava garantovanog Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.