Martina Navratilova danas slavi rođendan

Martina Navratilova danas puni 61 godinu. Najuspešnija teniserka u istoriji sigurno se zabroji dok pravi listu svojih trofeja. Dok broji svoje velike ljubavi, tu je situacija dosta drugačija jer se na tom polju izdvaja njena supruga Julija Zemigova.

Tenis je Martina počela da igra od 1965, a njena karijera trajala je do 2005. godine. Nastupala je u početku kao čehosovačka teniserka. Nakon preseljenja u SAD dobila je američko državljanstvo i počela da brani boje američke zastave.

Višestruka je pobednica Vimbldona, US Open, FED Kupa. Među njenim medaljama ima i olimpijskih odličja.

Pažnju svetske javnosti u početku je privlačila isključivo zahvaljujući sportskim uspesima, a onda je u prvi plan izbila zbog seksualnog opredeljenja.

Martina je 1981. u intervjuu za Njujork tajms izjavila da je biseksualka, kasnije je otkrila da je zapravo lezbijka.

Srećom, danas izjave poznatih o seksualnom opredeljenju prati sve manje osuda i negativnih komentara.

Martina je osamdesetih morala da se izbori sa talasom nezdovoljstva, ali je uspela u tome.

Nije krila vezu sa Džudi Nelson, pa ni da je nakon prekida tog emotivnog odnosa srela Juliju, bivšu mis Rusije, koja je nakon odlaska iz domovine živela u Engleskoj, a onda za stalnu adresu izabrala Francusku.

Susret Julije i Martine desio se Parizu, slučajno, u jednom restoranu. Kada su se ponovo srele, dogodila se ljubav na drugi pogled.

Julija pre poznanstva sa Martinom nije ni znala da su “homoseksualne veze moguće”. Živeći u konzervativnoj Rusiji, slušala je da su takvi odnosi nepoželjni i zabranjeni.

Martina ju je razuverila.

Šest godina su se zabavljale pre veridbe i venčanja koji su se dogodili 2014 (Navratilova je suprugu zaprosila na US Openu).

Najvažnija stvar koju su morale da urade pre sklapanja braka bilo je da Julijine ćerke iz prvog braka, Viktorija i Ema, prihvate Martinu kao člana porodice.

To je bilo lakše od očekivanog. Navratilova je sve više vremena provodila u njihovoj porodičnoj kući, sprijateljila se sa devojčicama, brinula o njima. Kada je Julija starijoj ćerki rekla da želi da Martina trajno ostane kod njih, ona joj je poručila da želi isto.

Ceremonija venčanja bila je veoma romantična. Obe su plakale, Julija i Martina, koja je “teška na suze”.

Tri godine njihovog braka i devet godina veze prolaze u znaku velike ljubavi. Žive na relaciji Amerika- Francuska, a svaki odlazak u Pariz vrati im uspomene prvog susreta.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.