LGBT televizijski program i Emmy nagrade

U četvrtak su objavljene nominacije za 70. nagradu Emmy, a među njima su šansu za osvajanje prestižnih zlatnih statua dobili brojni LGBT sadržaji i glumačke zvezde.

Tako je serija “Ubistvo Giannija Versacea: Američka kriminalistička priča” Ryana Murphyja dobila 18 nominacija, između ostalog za najbolju miniseriju, glavnog (Darren Criss) i sporednog glumca (Ricky Martin, Edgar Ramírez i Finn Wittrock) te sporednu glumicu (Penélope Cruz i Judith Light).

Globalno poznata reality serija “RuPaul’s Drag Race” okitila se s 12 nominacija, a RuPaul je nominovan za najboljeg voditelja reality ili takmičarske reality emisije, javlja Pink News.

Serija “Will & Grace” u trku za Emmy ide s pet nominacija, među kojima je i ona za najbolju sporednu glumicu (Megan Mullally kao Karen Walker).

Još je jedan reality nominovan za četiri nagrade Emmy, “Queer Eye”.

Kad je reč o LGBT zvezdama, tu su, osim već spomenutog Rickyja Martina, Lily Tomlin (“Grace and Frankie”), Samira Wiley (“Sluškinjina priča”), Sarah Paulson (“Američka horor priča: Kult”), Titus Burgess (“Unbreakable Kimmy Schmidt”), Kate McKinnon (“Saturday Night Live”), Wanda Sykes (“Black-ish”) i Jane Lynch (“The Marvelous Mrs. Maisel”).

Crtana serija Cartoon Networka “Steven Universe” koja se bavi i LGBT temama zbog čega je u brojnim delovima sveta cenzurisana, a u kojoj je prikazana lezbijska veridba, nominovana je u kategoriji najbolje animirane serije.

Predsednica i glavna direktorka američke organizacija GLAAD, koja, među ostalim, dodeljuje medijske nagrade za inkluzivnost LGBT tema i likova na televiziji, Sarah Kate Ellis, ovogodišnje je nominacije ocenila prekretnicom:

“Uz niz autovanih glumaca, autora i LGBTQ sadržaja, televizijska Akademija napokon je uhvatila korak s time kako publika i kritika prihvata različite LGBTQ likove i sadržaje na televiziji. Glasači za nagradu Emmy ovim su poslali jasnu poruku uključivosti i prihvatanja koja bi Hollywoodu trebala biti signal za pripovedanje moćnih i dojmljivih LGBTQ priča.”

Inače, najviše nominacija dobile su hit-serije “Igra prijestola” (22), “Saturday Night Live” (21), “Westworld” (21) i, posve očekivano “Sluškinjina priča” (20).

Dodela nagrada Emmy održaće se 17. septembra u dvorani Microsoft Theater u Los Angelesu.

Izvor: CroL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.