LGBT podele

Beograd će ove godine imati dva Prajda – jedan sutra, drugi u septembru. U javnosti se danima vodi polemika zašto će u srpskoj prestonici biti održane dve, svakako manje, umesto jedna velika Parada ponosa? Šta to znači? Da li je to dobro za LGBT zajednicu?

Ima li neke veze s tim izbor Ane Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije? Pa, da krenemo redom.

Nije ovo prva godina da se održavaju dva prajda, već treća, s tim što se ove godine očito digla veća pompa oko toga, a jedan od glavnih razloga je bolja organizacija i medijska pokrivenost junske parade. Jedan deo LGBT zajednice, koji je godinama nezadovoljan načinom kako izgleda “tradicionalna” Parada ponosa, odlučio je da napravi svoju. Oni, okupljeni oko Udruženja građana “Egal”, Gej lezbejskog info centra i Loud&Queer-a, prave svoju Paradu ponosa sutra, pod sloganom “Neka svi naši glasovi ore se”. S druge strane, devet organizacija koje čine Beograd Prajd – Paradu ponosa Beograd, a koju podržava Evropska asocijacija organizatora Prajdova, sada već tradicionalno organizuju svoju šetnju, to će ove godine biti 17. septembra, s tim što će svih sedam dana imati razne manifestacije u okviru Pride Week-a.

U medijima i na društvenim mrežama svakodnevno vidimo prepucavanja – te se predstavnici junske parade žale kako ih ovi iz septembarske ignorišu, pa onda ovi iz septembarske to demantuju rečima da svako može da im se pridruži. Onda ovi prvi kažu da ovi drugi organizuju prajd za ambasadore i strance, a ne za LGBT zajednicu, a onda ovi drugi i to demantuju. I tako unedogled.

Da li su dva prajda dobra za LGBT zajednicu? Naravno da nisu, jer ako se uzme užasno težak položaj LGBT osoba u Srbiji (svakodnevno nasilje, uskraćivanje prava, tabloidsko razapinjanje…), najmanje što ovoj zajednici trebaju su podele. One nisu dobre, jer kada ste manjina, pa još podeljena, ciljevi se teže postižu. Da je u Srbiji položaj LGBT zajednice dobar, onda može da se organizuje i 65 prajdova godišnje. Što je još interesantnije, ako tome dodamo i to da su zahtevi i jedne i druge struje maltene isti, poput nulte tolerancije države prema nasilju i da se pravno regulišu istopolne zajednice, postavlja se pitanje zašto “ne spuste koplja”, udruže se i organizuju jednu, veliku, vidljivu, pravu Paradu ponosa?

Kako trenutno stvari stoje, očito će se ovakva situacija održati i ubuduće, a zbog toga će da trpe i jedni i drugi, odnosno celokupna LGBT zajednica. I nema to nikakve veze sa politikom, državom i Anom Brnabić, koja je, inače, za Danas izjavila da zbog obaveza neće prisustvovati sutrašnjem prajdu. Ostaje da vidimo hoće li doći na onaj u septembru, kao što je to učinila prošle godine. Ovo je čisto pitanje LGBT zajednice u Srbiji.

Izvor: Danas

2 comments

  1. A koja vi to prava u Srbiji zelite?Ja poznajem tri osobe koje su LGBT ili vec kako se to kaze i koji normalno zive ,rade,izlaze u kafice i do sada im ni dlaka sa glave falila nije.Ne idu na parade ponosa jer sebe ne smatraju ugrozenim.Ali ako se bude nastavilo sa vasim paradama bojim se da cete biti sve ugrozeniji jer ovo nije Amerika niti Evropa…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.