LGBT konferencija bez LGBT organizacija

Danas se u Palati Srbije u organizaciji švedske fondacije Civil Rights Defenders održava Međunarodna konferencija o zločinu iz mržnje i govoru mržnje na koju nisu pozvane LGBT organizacije koje nisu deo Organizacionog odbora Parade ponosa, Egal, Gej lezbejski info centar, Asocijacija Duga, Labris… Posebno je zabrinjavajuće što na konferenciju nisu pozvani predstavnici udruženja „Egal“ koji trenutno vodi dva slučaja zločina iz mržnje nad trans osoba koji su se desili u Beogradu tokom ove godine i Gej lezbejskog info centra koji već tri godine radi monitoring govora mržnje u domaćim medijima.

Smatramo da Civil Rights Defenders kao privatna fondacija iz Švedske ima pravo da na svoju konferenciju pozove samo podobne organizacije, ali smo razočarani da Kancelarija za ljudska i manjinska prava ustupa prostor (salu Beograd u Palati Srbije) za događaj koji je antidemokratski i koji promoviše politiku isključivanja. Takođe smo razočarani da naši partneri iz ambasada Holandije, Švedske i Nemačke finansiraju konferenciju koja isključuje veći deo LGBT organizacija.

Ovakvim postupkom fondacije Civil Rights Defenders nismo iznenađeni jer su nepodobne LGBT organizacije isključene iz čitave Nedelje ponosa, ali gde je većina događaja otvorena za javnost te se istim može prisustvovati, za razliku od ove konferencije gde se može prisustvovati samo uz poziv.
Naglašavamo da se time ne doprinosi poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, već naprotiv, kao i da se produbljuje jaz i nepoverenje koje vlada među LGBT organizacijama u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.