Kontroverzna predstava zatvara Sterijino pozorje


Tanja Bošković, Gorica Popović i Sofija Juričan igraju u drami „Kako je dobro videti te opet“, koja se bavi i ljubavlju između žena, a jedina strejt je Svetlana Bojković

Sterijino pozorje počinje 26. maja u Novom Sadu, a publika s nestrpljenjem čeka zatvaranje festivala 3. juna, kad će u slavu dobitnika biti izvedena predstava Ateljea 212 „Kako je dobro videti te opet“.

Dramu Olge Dimitrijević, koja obrađuje temu istopolne ljubavi, na scenu postavlja rediteljka iz Londona Aleksandra Milavić Dejvis, a tri lezbo-dive tumače Tanja Bošković, Sofija Juričan i Gorica Popović, a u podeli su i Svetlana Bojković i Ivan Mihailović.

Priča u 17 scena

– Ljubav između dve žene je periferna tema predstave. Igrala sam već takve uloge. Glavna tema komada je ljubav uopšte i odnos prema starosti i nečemu što je prošlo. Komad je i priča o prijateljstvu, ali i o građevinskoj mafiji i borbi za pravdu. Ima divne stare muzike, a ja ću pevati jedan komponovani song. Lepo radimo. Nama ženama društvo pravi Ivan Mihailović – kratko je rekla Gorica.

Komad je fragmentarne strukture, čini ga 17 scena. Početna scena dešava se na groblju, a ispraćaj pokojnika kreće uz pesmu „Jesen sedamdeset i neke“.

Naslov drame „Kako je dobro videti te opet“ uzet je iz refrena hita Novih fosila „Za dobra stara vremena“, što sugeriše snažno osećanje nostalgije, koje autentično i začudno prožima celu dramu.

Olga Dimitrijević, rođena 1984, diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odbranila je master tezu „Telo narodne pevačice: Konstrukcije nacionalnih identiteta u Srbiji nakon 2000. godine“, na odseku rodnih studija na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Olga je već dobila nagradu Sterijinog pozorja za dramu „Radnici umiru pevajući“. Njena „Narodna drama“, predstava o ljubavi između kafanske pevačice Branke i udate popove ćerke Anke, izvodi se u Narodnom pozorištu u Beogradu. Glavne uloge tumače Ana Mandić i Sena Đorović.

Bogata karijera

Olga je kourednik knjige „Među nama – neispričane priče gej i lezbijskih života“ (Hartefakt fond, 2014). Pisala je pozorišne kritike za Vreme i Teatron i učestvovala na seminarima, međunarodnim radionicama i konferencijama koje se bave umetnošću, teorijom i rodnim studijama.

Izvor: Kurir


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.