Koliko je Srbija homofobična u odnosu na svet?

Istopolni parovi putovanjem u određene krajeve sveta rizikuju mnoge bezbednosne pretnje, krivične prijave i čak i smrtne kazne.

Mnoge države ne odustaju od tretiranja homoseksualnosti kao zločin. U 72 zemlje širom sveta to je direktno izlaganje opasnosti.

Na mapi su prikazane zone opasnosti i stavovi nacija prema ovom pitanju.

Crvenom bojim obeležene su one gde je ono ilegalno ili je u pitanju netolerantno društvo, a suprotnost im je ljubičasta, države u kojima je brak dvoje ljudi istog pola legallizovan.

Bali je idealna destinacije za odmor, ali sa totalnom zabranom gej odnosa, te su istopolni parovi tu pod velikim rizikom.

Crvenom bojom označene su najopasnije zone, a one uključuju velike delove Afrike, Srednjeg istoka i Azije i Papua Novu Gvineju. Ovde “zabranjena” ljubav rezultira zatvorom. U Iranu, Sudanu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu kazna je smrt, po šerijatskom zakonu. Isto važi i u Somaliji i severnoj Nigeriji.

Narandžasti su Vijetnam i Madagaskar gde nema zakonskih propisa ali je stanovništvo netolerantno prema LGBT putnicima. Veze sa istim polom kriminalizovane su pod zakonima koji se bave sodomijom, analnim seksomi i “neprirodnim činovima”.

Žute zemlje: Kina, Rusija, Turska, Indonezija homoseksualnost priznaju kao legalnu.

Imaju nešto bolji odnos ali i su često i javno neprijateljska raspoloženja i nema zaštite LGBT zajednice.

U zelenim zemljama postoje neke pravne zaštite, kao što atnidiskirminacijski zakoni i priznaju homoseksualne činove kao legalne. To podrazumeva Meksiko, Tajland i delove istočne Evrope.

Balkan je većinom zelenm pa su njom kreatori mape “Travel Iscurance Direct” obeležili i Srbiju.

Ljubičaste zemlje uživaju legalizovane istopoilne brakove i nude opštu zaštitu LGBT osoba.

Ove zone putovanja uključuju i Australiju, Novi Zeland, Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Brazil, Južnu Afriku i zemlje severne i istočne Evrope. No, nacionalni zakoni se i ne poklapaju i često menjaju.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.