Ko je u Srbiji bolji prema homoseksualcima i transseksualcima – policija ili prosveta?


U Srbiji se diskriminacija, mržnja i nasilje prema LGBT osobama ne tolerišu, a partnerstvo policije i LGBT zajednice dopinelo je da se bezbednost i poštovanje ljudskih prava te populacije unapređuju iz godine u godinu, poručila je danas državna sekretarka u MUP Biljana Popović Ivković.

Na otvaranju dvodnevne konferencije “Zajedno protiv diskriminacije”, Popović Ivković je rekla da je Srbija danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju bezbedno – kaže Popović Ivković i ističe da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode, te da je svaki vid diskriminacije apsolutno nedopustiv.

U okviru projekta “Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji”, koji sprovodi Udruženje građana Labris, u sedam gradova u Srbiji formirane su lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, a u tim telima predstavnike ima i MUP.

– Time želimo da pružimo punu podršku LGBT osobama, ali i da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kome su pluralizam, tolerancija, solidarnost i borba protiv diskriminacije najznačajnije vrednosti – naglasila je Popović Ivković.

Kako je rekla, policijski službenici u obavljanju svog posla su dužni da uvek postupaju profesionalno, odgovorno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo, čast i ugled svakog gradanina, te da je policija tu da služi zajednici i građanima, da osigura bezbednost i zaštitu prava, bez obzira na različitosti.

– Zato smo pokrenuli niz aktivnosti kako bismo podigli svest policijskih službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije – kaže Popović Ivković.

Navela je da je jedan od prioriteta MUP rad policije u zajednici i istakla da će kroz jačanje međusobnog poverenja biti identifikovani i rešeni bezbednosni problemi.

Ona je pozvala organizacije civilnog društva i LGBT populaciju da nastave uspešnu saradnju i zajednički daju doprinos unapređenju ljudskih prava.

Jelena Vasiljević iz Labrisa je rekla da je najveći iskorak, kada je reč o zaštiti LGBT populacije, učinila policija.

Navela je da su u policiji uvedeni oficiri za rad sa LGBT zajednicom u svim gradovima i da se redovno radi na edukaciji zaposlenih na ove teme, te istakla da je lični angažman Biljane Popović Ivković doprineo boljem razumevanju čitavog sistema policije i LGBT zajednice.

Kaže da su u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru formrane lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i zaštitu LGBT osoba, te da su ti gradovi u regionu prvi po tome da su multisektorski umrežene institucije koje rade na poboljšanju položaja LGBT zajednice na lokalu.

– Najveći optor, nažalost, jeste u sistemu obrazovanja gde preporuke Poverenice za zaštitu ravnopravnosti još nisu usvojene ni sporedene – kaže Vasiljević.

U nastavku konferencije u Palati Srbija održane su projekcije filmova “Biti LGBT osoba u Srbiji” i “Zajedno”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova neće izlaziti u javnost sa bezbednosnim procenama u vezi sa najavljenom Paradom ponosa u Beogradu, izjavila je danas državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković i dodala da je policija uvek spremna da obezbedi sve događaje u Srbiji.

Izvor: Telegraf


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.