Još 105 osoba inficirano HIV-om


Od januara do novembra ove godine dijagnostikovano novih 105 osoba inficiranih HIV-om, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U “Batutu” je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side danas održana konferencija za štapu na kojoj je navedeno da je od 3.585 osoba inficiranih HIV-om koliko ih je registrovano u Srbiji od 1985. godine do danas, 1. 884 njih obelelo, a 1. 105 osoba umrlo od te bolesti.

I ove godine, kako je navedela epidemilog dr Danijela Simić seksualni čin je dominantan uzročnik prenosa HIV, a posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi.

U Srbiji trenutno živi 2. 369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1. 000 osoba ne zna da je inficirano.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Svetska zdravstvena organizacija želi da do 2020. godine ide ka cilju da se 90 odsto obolelih dijagnostikuje, isto toliko pristupi lečenju i da se u 90 odsto slučajeva postigne rezultat smanjenja i prenosa infekcije na druge, objasnila je ona.

Žofija Pastan iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da je ključ u ranom otkrivanju bolesti i pozdravlja to što vlada i “Batut” zagovaraju rano testiranje i donošenje nove strategije do 2025. godine.

U “Batutu” ističu da je trenutno je oko 1.500 pacijenata na lečenju, a primenjuje se kombinovana terapija koja je relativno savremena.

“Batut” u saradnji sa regionalnim institutima za javno zdravlje, ministarstvom zdravlja i kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, u 36 gradova sprovodi program besplatnog testiranja, edukacije i savetovanja stanovništva.

U svetu trenutno živi oko 37 miliona ljudi zaraženih HIV-om.

Izvor: Mondo


ČITAJTE:  Uhapšeni odgovorni u klubu Musk Machine zbog masovne noćne žurke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.