Japan: Izbor gej parlamentarca uliva nadu za istopolne brakove

Prvi otvoreni gej muški poslanik u Japanu izjavio je da veruje da će zemlja legalizovati istopolne brakove, mesecima nakon što je Tajvan postao prvo mesto u Aziji koje će omogućiti gej saveze, prenosi Reuters.

Taiga Ishikawa (45) izabran je u gornji dom parlamenta u nedelju 21. jula, na platformi koja poziva na ravnopravnost braka, sa glavnom opozicionom Demokratskom strankom, takođe partijom japanskog prvog LGBT+ zakonodavca, koja je izabrana 2013. godine.

Japanski zakoni o LGBT+ pitanjima su relativno liberalni u poređenju sa mnogim azijskim zemljama, i sa homoseksualnim seksom koji je zakonski regulisan od 1880. godine, ali otvoreno se deklarisati kao gej ostaje uglavnom tabu.

Istopolni brakovi su ilegalni i japanski premijer Shinzo Abe se protivio pokušajima da se legalizuje.

Ishikawa je rekao da su njegovi izbori pokazali da sve veći broj Japanaca podržava istopolne brakove. Dodao je da je nedavno u zemljama poput Ekvadora i Severne Irske postignut napredak u postizanju ravnopravnosti braka.

“Japanskoj LGBT zajednici predstavljalo je neverovatno osnažnjivanje videti rastuće prihvatanje istopolnih brakova u inostranstvu”, rekao je on. “Mislim da sada imamo proboj i planiram da pomerim razgovor (o istopolnim brakovima) napred.”

Međutim, solidna pobeda Abeovog vladajućeg bloka na izborima u nedelju naveče dovela je do toga da su neki zagovornici LGBT+ prava postavili pitanje da li će reforme uskoro biti postignute.

U raspravi pred vođom televizijskih stranaka pred izbore, premijer Abe (64) izrazio je svoje protivljenje istopolnim brakovima.

“Sada imamo deklarisanog homoseksualca u parlamentu, ali, u isto vreme, još imamo najjaču stranku koja je za sada protiv ideje o jednakosti braka”, rekao je Kan Kikumoto, LGBT+ aktivista u Tokiju.

Prva deklarisana gej parlamentarka u Japanu, Kanako Otsuji (44), pomogla je u junu u izradi zakona o jednakosti braka, ali vladajuća Liberalno-demokratska partija i njena koaliciona stranka Komeito odbili su raspravljati o tome.

Uprkos političkoj opoziciji, istraživanje japanskog reklamnog giganta Dentsu otkrilo je da 78 posto ljudi u dobi od 20 do 60 godina preferira legalizaciju istopolnih brakova, u odnosu na 51 posto ispitanika u 2017. od strane javnog emitera NHK.

Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.