Janković: Srpski telegraf nije otklonio povredu prava LGBT


Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina „Srpski telegraf” nije postupio po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković koja je utvrdila da je taj list tekstovima u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, saopštila je Poverenica.

U saopštenju je podsetila da je dala mišljenje da je dnevni list „Srpski telegraf” tekstovima objavljenim u aprilu ove godine prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije jer su u njima izražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne.

Poverenica je u ovom slučaju postupala po pritužbi koju su joj uputili Regionalni info centar i Gayten-LGBT protiv dnevnih novina „Srpski telegraf” zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Janković je, navodi se, uz mišljenje, dala i odgovarajuće preporuke glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina „Srpski telegraf” kako bi se otklonila povreda prava, ali po njima glavni i odgovorni urednik tih dnevnih novina nije postupio.

Podsetila je da mu je upućena preporuka da pozove na sastanak predstavnike i predstavnice organizacija koje su podnele pritužbu kako bi neposredno saznali sa kakvim se problemima LGBT osobe suočavaju u svakodnevnom životu i kako je na njih uticalo ovakvo izveštavanje.

Takođe, prepuka je bila i da ubuduće ne objavjuju sadržaj u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije, te da obaveste poverenicu o sprovođenju ove odluke u zakonskom roku.

„S obzirom da glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Srpski telegraf nije postupio po preporuci, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost”, zaključuje se u saopštenju.

Pritužba je podneta zbog naslovne strane sadržine „Alarmantno otkriće doktora: „Gejevi šire sidu po Srbiji”, teksta pod naslovom „Gejevi šire HIV po Srbiji”, nadnaslova ovog teksta „Analni seks i homoseksualni odnosi krivci za porast broja zaraženih”, fotografije dva mladića koji se kreću jedan iza drugog, a mladić koji hoda ispred navodno „izgovara”: „Ti budi vozić, a ja ću lokomotiva!” i antrfilea „Prečica do seksa”, objavljenim u „Srpskom telegrafu” 16. aprila 2016. godine.

Pritužba je podneta i zbog naslovnice „Patrijarh za srpski telegraf: gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti”, i naslova teksta „Patrijarh o LGBT udaru na Srpski telegraf – Biti gej je teška bolest, moramo je iskoreniti”, objavljenim u istim novinama 18. aprila 2016. godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *