Glogovac i Brnabić u užem izboru za nagradu “Duga”


Nagrada “Duga” već petu godinu za redom dodeljuje Gej strejt alijansa povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2016/17. godinu odabrao je uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom u Skupštini grada Beograda. Nagrada “Duga” već petu godinu za redom dodeljuje Gej strejt alijansa povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

ČITAJTE:  Upitno finansijsko poslovanje udruženja "Da se zna"

Žiri je odlučio da u uži izbor za petu po redu nagradu “Duga” uđu: TV N1 Beograd, prva javno autovana ministarka Ana Brnabić, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac, dramaturškinja Olga Dimitrijević.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Duga”, Ljiljana Smajlović, novinarka i doskorašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda, Prof. dr. Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu, Jovana Radovanović, novinarka Nedeljnika, Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) Milan Prelić, novinar dnevnog lista „Alo”, i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA, kao predstavnica osnivača nagrade.

ČITAJTE:  Tužilaštvo odbacilo prijavu za policijsku brutalnost nad Andrejem Obradovićem

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.