Gej brakovi i abortus legalizovani u Severnoj Irskoj

Britanski parlament je danas doneo odluku o liberalizaciji abortusa i legalizaciji homoseksualnih brakova u Severnoj Irskoj, kojom Vestminster upravlja usled nepostojanja lokalne vlade.

Nasuprot ostatku Velike Britanije, gde je dozvoljen od 1967, abortus je u Severnoj Irskoj do sada bio ilegalan, osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti života majke. Ista situacija je do sada bila i sa brakovima osoba istog pola.

Severna Irska nema vladu od januara 2017, zbog političko finansijskog skandala, i njene političke institucije ne rade.

Koristeći tu paralisanost lokalne politike, britanski poslanici su u julu izglasali amandmane o pravu na abortus i homoseksualne brakove u Severnoj Irskoj u slučaju da se vlada u Belfastu ne oformi do juče.

Novi propisi su na snagu stupili u ponoć po lokalnom vremenu, javlja Beta.

Državni sekretar zadužen za Severnu Irsku Džulijan Smit izjavio je da će prva gej venčanja biti održana „najkasnije u nedelji Svetog Valentina 2020. godine”.

Poslanici severnoirskog parlamenta su se u znak protesta simbolično okupili juče popodne da bi raspravljali o zakonu. Budući da nema saglasnosti više stranaka, premijer i vicepremijer Severne Irske ne mogu biti izabrani te tako zakon usvojen u Londonu juče nije mogao da bude blokiran. Prisutni su bili članovi ultrakonzervativne Partije demokratskih unionista (DUP), na čelu s bivšom severnoirskom premijerkom Arlin Foster, i usprotivili su se svakoj liberalizaciji po datim pitanjima. DUP pruža podršku manjinskoj konzervativnoj vladi Velike Britanije.

„Ovo je veoma tužan dan. Znam da neki ljudi danas žele da slave i njima kažem: ‘Mislite na one među nama koji smo danas tužni i smatramo da je to u sukobu s ljudskim dostojanstvom i ljudskim životom’“, rekla je Foster novinarima.

Protivnici abortusa su se okupili ispred severnoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente „Abortus? Ne u moje ime”.

S druge strane, potpredsednica republikanskog Šin Fejna Mišel O’Nil je pokušaj blokade nazvala „političkim udarom”. Poslanik centrističke Alijanse Trevor Lan je optužio DUP i druge konzervativne poslanike da „samo pokušavaju da oduzmu ženama i LGBT osobama prava koja su im garantovana u ostatku Ujedinjenog kraljevstva”.

Pristalice prava na abortus su ispred severnoirske skupštine velikim belim slovima ispisali reč „Dekriminalizovano”.

Za Džejn Piker, 24-ogodišnju kuvaricu, promena zakona je „dobra stvar” ali da bi „bilo bolje da je došla od severnoirske vlade” umesto iz Londona.

„U svakom slučaju je pobeda”, navela je ona.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.