Film koji je rasplakao Pedra Almodovara

Francuski film „120 otkucaja u minuti“, reditelja Robina Kampilja, je dirljiva istorijska drama zasnovana na ličnim iskustvima scenariste i režisera sa grupom aktivista ACT UP u Parizu devedesetih godina. Ovaj strastven i prkosan film o ljubavi, životu i prijateljstvu biće na redovnom repertoaru domaćih bioskopa od 14. decembra.

Kampiljovo ostvarenje “120 otkucaja u minuti” posvećeno je HIV pozitivnim ljudima i njihovim prijateljima koji su vodili mirne proteste protiv farmaceutske industrije i političara.

U fokusu je Nejtan, mladiću koji se tokom devedesetih godina prošlog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit na Filmskom festivalu u Kanu i uspeo da rasplače čuvenog Pedra Almodovara, film “120 otkucaja u minuti” nije dobio Zlatnu palmu, već Gran-pri festivala.

Robin Kampiljo rođen je u Maroku 1962. godine. Otac mu je bio vojno lice zbog čega se tokom njegovog odrastanja cela porodica neprekidno selila.

U bioskopu vojne baze na Madagaskaru devetogodišnji Kampiljo je gledajući Alfavil otkrio Godara, zbog čega je razvio strasnu ljubav prema filmu.

Nakon završene filmske škole, napušta rad na filmu kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Tek sredinom devedesetih započinje karijeru scenariste i režisera.

“120 otkucaja u minuti” domaća publika moći će da pogleda od 14. decembra u bioskopima „Takvud“ i „Sine grand“ u Kapitol parku u Rakovici u Beogradu, i „Vilin grad“ u Nišu.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.