Dvojica gejeva u španskoj vladi

Španija je nedavno dobila novu vladu, koju predvodi socijalistički premijer Pedro Sanchez iz stranke PSOE. Da namerava da zemlju odvede u drugom pravcu od prethodne vlade konzervativca Mariana Rajoya, čija je Narodna stranka (PP) osuđena za korupciju, Sanchez je signalizirao i izborom svog tima – od 17 ministarstava 11 vode žene, a dva ministra su gej.

Vrlo važan resor unutarnjih poslova Sanchez je poverio 55-godišnjem pravniku Fernandu Grande-Marlaski, dok je 47-godišnji novinar i pisac Maxim Huerta postao ministar kulture i sporta. Ovo je prvi put u istoriji španske demokracije da su u vladi ministri koji su otvoreno gej. Naime, političar socijalističke PSOE Jeronimo Saavedra je od 1993. do 1996. vodio dva različita ministarstva, ali se javno autao tek 2000. godine, nakon čega je izabran za gradonačelnika Las Palmasa, glavnoga grada Gran Kanarije.

Grande-Marlaska je poznati španski sudija, koji je od 2005. godine, kad je prethodna socijalistička vlada pod vodstvom premijera Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera brak otvorila istospolnim parovima, venčan s Gorkom Gomezom, kojeg je pozdravio na predstavljanju vlade. Huerta je pak autor sedam knjiga, od kojih su mnoge postale bestseleri, a i bio je voditelj televizijskih emisija, među njima i jedne putopisne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.