Đorđević i Pašalić o položaju LGBT populacije u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i zaštitnik građana Zoran Pašalićem razgovarali su danas o položaju LGBT populacije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đorđević je podsetio da je prvi strateški dokument Vlade koji je prepoznao LGBT zajednicu kao osetljivu društvenu grupu, bila Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2013 – 2018. godine, i ukazao da je u procesu izrada novog strateškog dokumenta u oblasti prevencije i zaštite od diskriminacije koji će biti izrađen u skladu s novom, unapređenom metodologijom prema odredbama Zakona o planskom sistemu.

U planu je takođe i dopuna propisa o zabrani diskriminacije uvođenjem eksplicitne zabrane diskriminacije u sportu na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, rekao je Đorđević i istakao da se u okviru resora kojim rukovodi nalazi Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti koji se bavi upravo ovom temom.

– Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti je tokom juna održao sastanke s predstavnicima udruženja Labris, XY Spectrum i EGAL, koji se zalažu i zagovaraju prava LGBT lica u Republici Srbiji. Tom prilikom su razgovarali o novom strateškom dokumentu za period od 2019. do 2025. godine. Svi građani Republike Srbije su ravnopravni, a resor kojim rukovodim se zalaže za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost, što će donošenjem Zakona biti podignuto na viši nivo – rekao je Đorđević.

Sektor je učestvovao u radu Konferencije o pravima LGBT osoba u Oslu 13. maja 2019. godine, na kojoj je predstavljen napredak Srbije na “Duginoj listi” procene položaja i ostvarenih prava LGBT. Tom prilikom, Republika Srbija je pohvaljena za napredak.

Ministar je istakao da su osim navedenog, predstavnici Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti prisustvovali u prethodnom periodu svim značajnijim događajima važnim za LGBT populaciju kao što su otvaranje prvog svratišta za LGBT osobe u Beogradu 5. aprila 2019. godine, obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja i dodele “Duga” nagrade za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

Izvor: Blic

One comment

  1. Sve sami dokumenti, proklamacije, agencije i radne grupe za peljesnje budzeta – a rezultata nigde. Nasilja ima na svakom koraku, a o bilo kom konceptu komplikovanijem od osnovne fizicke bezbednosti nema ni govora. Srpsko drustvo gaji mrznju i nasilje kao osnovne oblike komunikacije, ne samo prema LGBT osobama, nego prema svima. U tako krvolocnom drustvu koje divlja na svaku pomisao promene, sve ce ostati isto – zauvek. Sreca u nesreci je sto se zemlja polako prazni i sto ce svako ko zeli zivot dostojan coveka na kraju otici iz ovog gliba. Oni koji ostanu ce tada do mile volje moci da se bave fiktivnim religioznim konceptom Kosova, rusko-pravoslavnim metodama isceljenja od osiromasenog uranijuma, i gledanjem tenisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.