Disciplinski postupak u Kliničkom centru Vojvodine

Klinički centar Vojvodine (KCV) pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgovornih za stigmatizaciju pacijenta sa HIV-om, saopšteno je.

Uprava KC Vojvodine u saopštenju je navela da smatra “nedopustivim ovakav vid kršenja prava pacijenta” i najavila da će odgovarati oni koji su za to krivi.

“Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorne za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak”, navodi se u saopštenju KCV-a.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je u četvrtak da je kod jedne osobe na krevetu na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

USPO je naveo da se u ovom slučaju radi o kršenju ljudskih i prava pacijenata, te da sve nadležne institucije u Srbiji, uključujući i one najviše državne, treba da reaguju i da se odgovorne osobe sankcionišu.

Poverenica osudila tretman pacijenta u KCV

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je označavanje HIV statusa flomasterom i velikim slovima na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta na odeljenjima Kliničko-bolničkog centra Vojvodine i pozvala taj centar da preduzme mere kako bi se obezbedio jednak tretman pacijenata.

Janković je istakla da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om, a da te osobe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i drugi gradjani, i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života.

U preporuci mera Janković je ukazala na Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Srbiji u kojoj je navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om.

ČITAJTE:  Srbija je budžetskim novcem plaćala mlade homoseksualce da budu turski ljubavnici

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je ranije da je na temperaturno-terapijskoj listi jednog pacijenta na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.