Crna Gora uskoro dozvoljava istopolne brakove

Na putu ka EU Crna Gora će morati da usvoji Zakon o registrovanom partnerstvu koji predviđa istopolne brakove, a na kome radi već više od dve godine.

Priča koja je ne tako davno bila nezamisliva u državi podno Lovćena postala je aktuelna nakon povorke ponosa koja je održana novembra 2015. godine u Podgorici kad je LGBT zajednica zatražila usvajanje ovakvog zakona.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava je nezvanično rečeno da budući zakonski akt treba primeniti uslovima koji vladaju u Crnoj Gori, ne zanemarujući iskustva Danske, Holandije i Francuske. U donošenju ovog zakona formirana je radna grupa koja će svoj predlog uputiti Vladi, a ona Skupštini Crne Gore.

U “Analizi modela zakona o registrovanom partnerstvu”, koju je u decembru 2015. pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, navedene su sve evropske države koje su donele ovakve zakone. U svim tim državama počinjalo se sa ozakonjenjem takozvanog registrovanog partnerstva osoba istog pola, a nastavljeno sa pretvaranjem partnerstva u bračnu zajednicu.

U nekim državama je kao treći korak propisivana zakonska mogućnost za usvajanje dece jednopolnih partnera.

U LGBT zajednici očekuju da se zakon o registrovanom partnerstvu usvoji što pre jer “može unaprediti kvalitet života LGBT osoba u Crnoj Gori”. Liberalna partija, kao deo vladajuće većine, prva je pokazala spremnost da pomogne u izradi ovog zakona i pokrene proceduru u državnom parlamentu.

Pre nekoliko godina dva đetića rešila su da svoju vezu “overe” pred matičarem u Podgorici, ali kako Zakon o registrovanom partnerstvu nije usvojen, uplovaljavanje u bračnu luku morali su da odlože. Na “ludi kamen” stali su u Sloveniji.

Zabrinut za budućnost Crne Gore, naročito dece koja će živeti u njoj, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je pismo ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, premijeru Dušku Markoviću i predsedniku države Filipu Vujanoviću, ocenjujući da je najavljeni zakon o tzv. građanskom partnerstvu veliki korak u pravcu razaranja porodice, koji neće biti dobar ni za koga, pa ni za one za koje se on donosi.

Izvor: Srbija danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.