Crna Gora: I ove godine bez Parade ponosa

U Crnoj Gori ni ovog juna nije bilo parade ponosa, iako su gotovo sve zemlje u regionu koje imaju godišnje parade odlučile da svoje organizuju upravo tokom ovog meseca i tako ispoštuju simboliku Meseca ponosa i pridruže se globalnom talasu šarenog i veselog juna širom sveta.

„Što se tiče Crne Gore i meseca ponosa, tišina je bila gromoglasna. Niti jedna državna institucija nije javno obeležila mesec ponosa, kroz isticanje zastave duginih boja, održavanje neke manifestacije, sastanjanja sa predstavnicima LGBTIQ zajednice, pa čak ni uvažavanja ovog značajnog meseca za LGBTIQ zajednicu na bilo koji način. Umesto toga, evidentirana je jasna zloupotreba LGBTIQ zajednice od strane pojedinih političkih subjekata, oštra i burna rasprava o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu, nastavak širenja diskriminacije i govora mržnje po društvenim mrežama i brojni drugi problemi.“, istakla je Bojana Jokić, predsednica LGBT Forum Progresa.

Kako podsećaju iz LGBT Forum Progresa, prva i jedina parada koja je održana tokom Meseca ponosa bila je SeaSide Pride u Budvi, 2013. godine. Od tada pa do danas, Crna Gora nije imala šareni jun na ulicama Podgorice ili nekog drugog grada. Jasno je da će tako i ostati.

Iz ove organizacije napominju da je bilo pozitivnih, pohvalnih i čak istorijskih momenata za LGBTIQ zajednicu tokom Meseca ponosa. Pre svega, u Crnoj Gori je objavljen prvi lezbijski roman „U svoja četiri zida“, crnogorske autorke Keti Radošević, koji je promovisan 21. juna u Podgorici.

Ovaj roman je prvi svoje vrste na prostoru Crne Gore i slobodno možemo da kažemo da predstavlja deo crnogorske kulturne i LGBTIQ istorije. Zatim, uloženo je dosta napora da se obezbedi kontinuitet podrške za sve neophodne servise za LGBTIQ zajednicu, te sve druge programe koji su od velikog značaja. Zabeležena je i podrška od strane Američkog Ugla u Podgorici koji je tokom juna imao stalnu postavku literature i video sadržaja posvećenih Mesecu ponosa; kao i jasne podrške Ambasade Sjedinjenih Američkih Država cjelokupnoj LGBTIQ zajednici kroz javna saopštenja. Dio aktera sa strane civilnog sektora je takođe doprinio stvaranju pozitivne atmosfere tokom Mjeseca ponosa, što takođe pozdravljamo.

LGBT Forum Progres zaključuje da ni ovog Meseca ponosa nije bilo zastava duginih boja na državnim institucijama, nije bilo šarenih protesta, tj. Parade, niti je bilo jasne i nedvosmislene podrške ovom veoma važnom mjesecu u životima LGBTIQ osoba.

Mesec ponosa

Davne 1969. godine, na ulicama Njujorka dogodio se istorijski protest ispred Stonewall bara, protiv opresije i torture koju je LGBTIQ zajednica trpila od strane Njujorške policije i saveznih vlasti generalno. Ovaj protest se desio na današnji dan, 28. juna, što ovom datumu daje duboku simboliku i istorijski značaj, jer predstavlja dan kada se zvanično rodio LGBTIQ pokret u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, u formi u kojoj ga danas poznajemo.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.