Crna Gora: Gej brakovi na čekanju

U NEVLADINOJ organizaciji “LGBT forum Progres” razočarani su činjenicom da Skupština Crne Gore još jednom nije obezbedila građansku većinu potrebnu za izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, ali, kako tvrde, optimistični su, te se nadaju da će se ona oformiti u narednom periodu. Naime, u ponedeljak je još jednom odloženo glasanje o tom zakonu, a odlaganje je predložio poslanik vladajućeg DPS-a Nikola Rakočević.

– Nadamo se da će biti dovoljno neko vreme koje ćemo na ovaj način dobiti, da ipak razgovaramo sa onima u koaliciji, ali i sa poslanicima opozicije i shvatimo da je ovo interes u pravcu građanske Crne Gore – obrazložio je Rakočević zahtev za odlaganje.

Uprkos razočaranju, i u NVO “LGBT Progres” su optimistični.

– Uzdamo se u građanski orijentisane partije da će u svojim redovima da pronađu volje i kapaciteta da ispoštuju ne samo LGBTK osobe, već sve one građane koji su na prethodnim izborima podržali njihove građanske programe – kazao je izvršni direktor te NVO Džon M. Barac. Barac dodaje da polažu nadu u formiranje građanske većine u Skupštini koja će podržati Zakon o životnom partnerstvu.

Poslanici Bošnjačke i albanskih stranaka su ranije kazali da neće podržati zakon, a iz DF su još dok se o zakonu raspravljalo ocenili da njegovim usvajanjem vlast želi da se obračuna sa crnogorskim moralom i tradicijom.

EVROPSKA I LjUDSKA OBAVEZA

POSLANIK SDP Raško Konjević kazao je da će glasati za Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

– Nećemo kao parlament imati većinu za jedan takav zakon, ali to je svakako poruka Vladi da se potrudi da unutar vladajuće većine obezbedi 41 glas – kazao je Konjević.

Izvor: Večernje novosti

ČITAJTE:  Održana druga Parada ponosa u Sarajevu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.