Česti napadi na trans osobe, protestom protiv diskriminacije


Zajedničkim akcijama organizacije ”Labris”, državnih institucija i lokalnih organizacija civilnog društva u Beogradu i, po prvi put, u još šest gradova, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Na zgradama gde je sedište zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti istaknute su zastave duginih boja.

Pripadnici LGBT populacije na problem diskriminacije pokušali su da skrenu pažnju i protestom ispred policijske stanice Stari Grad u centru Beograda.

U sred dana pevačicu Natašu Mazu u utorak je na ulici napala grupa mladića. Udarali su je, pretili joj i vređali je – samo zato što je transrodna osoba. I to je bio treći napad za tri nedelje na trans osobe u Beogradu.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

“Trans zajednica živi u panici poslednje tri sedmice, plaše se za svoju sigurnost, u kućama su, prestali su da se kreću, ne smeju ni da se obuku. Juče poslednji napad u 13 sati na Banovom brdu, dok prima izjavu policajac od žrtve nasilnici dobacuju, policajac ne reaguje”, objašnjava Vesna Zorić iz udruženja građana Egal.

Protiv napadača na Natašu Mazu podnesena je prekršajna prijava. Dok su krivične prijave podnete protiv trojice osumnjičenih da su, krajem aprila, pretukli trans osobu Leonu. Ipak to nije bila jedina muka koja je Leonu snašla – kada je u policiji prijavljivala napad, policajac joj je rekao da zbog prvomajskih praznika organi reda ne mogu tragati za nasilnicima.

ČITAJTE:  Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

Zato je Međunarodni dan borbe protiv homofobije obeležen protestom upravo ispred te stanice.

“Tražimo hitno procesuiranje službenika MUP-a koji je svojim stavom izvršio diskriminaciju prema transrodnoj osobi, tražimo javno izvinjenje LGBT osobama od strane uprave stanice”.

A policajci u stanici Stari Grad trenutno pokušavaju da identifikuju i ko su napadači koji su 8. maja napali trans osobu Lelu i njene drugarice u jednoj piceriji na Trgu Republike. Ono što LGBT zajednicu motiviše da nastavi da se bori svakako je postupak Ane Brnabić – prve ministarke u Srbiji i regionu koja se javno deklarisala da je gej. Zato je i upravo ona ovogodišnja dobitnica nagrade za zaštitu i unapređenje ljudskih prava – Duga.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

“Pre svega hrabrost i odvažnost premijeru i celom timu Vlade Republike Srbije koji je od prvog dana stao zdušno uz mene i pružio mi i ličnu i profesionalnu, moralnu podršku u svakom trenutku”, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Borba protiv homofobije prvi put je, osim u Beogradu, obeležena i u drugim gradovima u Srbiji. Pripadnici LGBT zajednice zajednički su nastupili sa predstavnicima policije, tužilaštva, gradske uprave i centara za socijalni rad.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.