Cenzurisani lezbejski film “Rafiki” u trci za Oskara?

Kenijska drama lezbijske tematike “Rafiki” će ipak biti prijavljena za konkurenciju u kategoriji najboljeg stranog filma za nagradu Oskar. To je epilog višemesečnih muka koje su uključivale zabranu prikazivanja u Keniji pod pretnjom drakonskih kazni.

“Rafiki” (“Prijateljstvo”) je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, a prati priču dve mlade žene, Kene i Ziki koje se zaljubljuju, no živote im znatno otežavaju politički i i porodični pritisci u konzervativnoj sredini.

No, kenijski Odbor za klasifikaciju filmova odlučio je film – zabraniti. Tu su odluku objavili i na Twitteru napisavši kako su razlozi “homoseksualna tema i jasna namera promocije lezbijstva”, što se “protivi kenijskim zakonima”.

Takođe su zabranili i reklamiranje filma te njegovo prikazivanje na teritoriji Kenije.

Rediteljka Wanuri Kahiu nije se s tim pomirila, pa je tužila Odbor, a pobedu je dočekala u četvrtak, kad je Visoki sud odlučio privremeno ukinuti zabranu.

“Gej teme ili praktikovanje homoseksualnosti nisu počeli ovim filmom. Ne mislim da je Kenija tako slabo društvo da bi njeni moralni temelji bili uzdrmani gledanjem takvog filma”, rekla je, između ostalog sutkinja Okwanny u obrazloženju presude.

Rok za prijavu filma Akademiji filmskih umetnosti i nauka je 30. septembar, a uslov je da se pre toga mora prikazivati sedam dana.

Odbor za klasifikaciju filmova nije zadovoljan ovom odlukom, pa su svoj gnjev izrazili saopštenjem za medije u kojem kažu da je to “tužan trenutak i velika uvreda ne samo za filmsku industriju, već i za sve Kenijce kojima je stalo do morala”. Takođe navode kako smatraju da “filmovi treba odražavati dominantne vrednosti kenijskog naroda, a homoseksualnost to nije”.

“Stoga je pokušaj normalizacije homoseksualnosti istovetan pokušaju hlađenja pakla klima uređajem”, završno poručuju uvređeni članovi Odbora.

Film “Rafiki” će biti prikazan na ovogodišnjem Merlinka festivalu u decembru ove godine.

Izvor: CroL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.