Bruneji: Kamenovanje gej osoba do smrti!

Novi zakon u azijskoj zemlji – bičevanje ili kamenovanje gej osoba do smrti ako budu uhvaćeni tokom ljubavnog čina.

Nekadašnja britanska kolonija, sa oko 430.000 stanovnika, uvodi novi zakon, na osnovu Šerijatskog prava, prema kojem bi gej osobe, uhvaćene u seksu, odmah bile osuđene na smrtnu kaznu i to na brutalan način – bičevanjem ili kamenovanjem!

Na ovo su upozorile razne svetske nevladine organizacije za ljudska prava, tražeći od vlasti ove zemlje, koja se nalazi na azijskom ostrvu Borneo, da ne primenjuje ovaj zakon.

Ova mala zemlja bogata naftom već primenjuje odredbe Šerijatskog prava, prema kojima je homoseksualnost zabranjena i kažnjava se desetogodišnjim zatvorom.

Ali, od aprila, vlasti nameravaju da uvedu još rigoroznije mere, prema kojima bi LGBT osobe bivale surovo kažnjavane na navedeni način, a takođe, lopovima bi se sekle ruke!

Ove kazne primenjivaće se i na decu, odnosno maloletne osobe!

Brunei su bili prva istočnoazijska zemlja koja je uvela radikalne islamske zakone u svoje krivično pravo, prema kojima su predviđene zatvorske kazne za, recimo, trudnoću van braka ili propuštanje molitvi petkom.

Nevladine organizacije, poput “Amnesti internešnela” (The Amnesty International) traže od međunarodne zajednice da hitno reaguje i pritisne vlasti Bruneja da ove mere ukinu i da ih ne primenjuju.

Bruneima od 1967. godine vlada sultan Hasanal Bolkijah, koji ima apsolutnu vlast, a opozicija ne postoji. Javna kritika njegove politike na Brunejima je vrlo, vrlo retka.

Sultan je ranije govorio da se Šrijatsko pravo mora shvatiti kao “uputstvo za vladanje od samog Boga” i da će doprineti “slavnoj istoriji Bruneja”.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.