Apple cenzuriše dugine boje u Rusiji

Ovoga juna, Apple je na svojoj WWDC konferenciji predstavio novi watchface za Apple Watch, odnosno novo lice sata s temom prajda. Radi se ustvari o novom izgledu interfejsa sata, koji na pozadini ima dugine boje, a kojim su hteli da daju podršku gej zajednici i borbi LGBT osoba protiv diskriminacije. Appleu to nije prvi put da odlučil da podrži LGBT zajednicu, budući da su u kompaniji i ranijih godina imali slične akcije, poput raznih videa kojima promovišu jednakost.

Međutim, iOS developer Guilherme Rambo je u kodu operativnog Sistema sata pronašao deo koji onemogućuje da se na Apple Watchu, koji je uparen s iPhoneom, a na kojem je postavljen ruski jezik, prikazuje to lice s temom duginih boja.

Korisnici Reddita i ranije su primetili nedostatak tog lica sata u Rusiji, ali do sada nije bilo ovakve jasne potvrde da se ono zaista cenzuriše.

Apple pokušava da izbegne kazne za uvredljiv govor

Rusija je, inače, još 2013. usvojila zakon protiv propagiranja gej populacije koji je Evropski sud za ljudska prava osudio, tvrdeći da podstiče predrasude i homofobiju.

Zakon propisuje kaznu zatvora i kazne za akcije koje bi Rusija mogla da proglasi “uvredljivim govorom”. Izgleda da Apple pokušava da izbegne sankcije koje bi mogli da dobiju zbog ovog zakona, piše The Verge.

Narukvica za Apple Watch u duginim bojama, čiji se deo zarade donira LGBT udruženjima, takođe nije dostupna u Rusiji.

Google se, za razliku od Applea, nije bojao ruskih sankcija pa su svoj Google Doodle za Olimpijske igre u Rusiji 2014. godine ukrasili duginim bojama.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.