Ana Brnabić dobitnica nagrade “Duga”


Ministarka državne uprave i lokalne samoupave Ana Brnabić dobitnica je nagrade “Duga” za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređnju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovan ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Nagradu pod nazivom “Duga” ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

U užem izboru za nagradu bili su, osim Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac. Peta nominovana dramaturškinja Olga Dimitrijević je zahvalila na nominaciji i naknadno zatražila da bude izuzeta pri donošenju odluke o dobitniku nagrade.

ČITAJTE:  Prajd info centar u Beogradu prestaje sa radom

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srđan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Na svečanost ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava od suštinskog značaj za zaštitu gej prava.

“I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stej departmenta pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju”, rekao je Skot.

Proglašenju dobitnika nagrade prisustvovali su i ambasadori Velike Britanije i Francuske uSrbiji, Denis Kif i Kristin Moro, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

ČITAJTE:  Budva je glavni grad za sklapanje istopolnih partnerstava

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Osim što je ministarka i što je gej, šta je tačno učinila da poboljša prava LGBT? Super je to što ona postoji i što je tu, ali bez veze mi je što nagrada “Duga” nije dodeljena za trud za poboljšanje prava i približavanje LGBT populacije narodu. Velika je razlika između činjenice da si gej i da si u centru pažnje, i toga da zaista uložiš ogroman trud i posvetiš se poboljšanju prava. Veliko poštovanje za Anu, ali čime je tačno doprinela LGBT pravima, ovo osim što postoji kao figura?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.