Hans Christian Andersen

Štampaj
14. 12. 2006. | Predrag M. Azdejković
Tagovi: Danska Hans Christian Andersen pisac biografija književnost 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Hans Christian AndersenDanski pisac bajki, Hans Christian Andersen (Hans Kristijan Andersen) bio je najverovatnije biseksualne orijentacije, ali ne obavezno i biseksualno realizovan. Zaljubljivao se i u muškarce i u žene, mada je najverovatnije ostao nevin. Njegove emocionalne veze su najčešće bili ljubavni trouglovi koji uključuju oba pola. Posmatranje njegovog života i rada kroz queer prizmu je potrebno, naročito zato što njegova seksualnost izaziva kontroverze.

Ružno pače

Andersen je svoju biografiju pretočio u prelepu bajku, nazivajući svoju autobiografiju „Bajka mog života“. Njegova transformacija od siromašnog deteta u najpoznatijeg pisca bajki na svetu jeste bajkovita.

Sin siromašnog obućara i nepismene pralje, Andersen je rođen 2. aprila 1805. godine. Njegovo detinjstvo obeleženo je siromaštvom i nedovoljnim obrazovanjem. Ekscentrični 14-godišnji dečak je napustio rodni Odense na ostrvu Funen i bez prebijene pare došao u Kopenhagen. Uprkos čudnom izgledu i ponašanju, posedovao je jedinstven šarm. Uspeo je da osvoje naklonost bogatih porodica koje su finansirale njegovo obrazovanje.

Nakon nekoliko mučnih godina školske discipline Andersen je završio gimnaziju 1828. godine i publikovao je svoj prvi roman 1929. godine. Nakon toga sledili su drugi romani, putopisi, drame, autobiografije, poezija i vrlo brzo je postao vodeći danski pisac. Bajke je počeo da piše 1837. godine koje su mu donele internacionalnu slavu i pristup kraljevskim porodicama i kulturnoj eliti Evope.

Nakon 1831. godine Andersen je počeo seriju putovanja na kojima je obišao celu Evropu. Ameriku nikada nije posetio, ali je osvojio Veliku Britaniju gde je bio gost kod Charlesa Dickensa, koji je feminiziranog, sitničavog, samoljubivog i hipohondrika smatrao dosadnim gostom.

Andersenov rad

Hans Christian AndersenAndersenovi romani su tradicionalni, koji slave religiju, prirodu i pokazuju njegovu duboku veru u Boga. Njegove bajke poseduju dvosmislen humor i sadrže igru između dečije naivnosti i ozbiljnosti, skoro dijaboličnu ironiju, odlika koja se smatra tipično danskom.

Mnoge bajke se mogu čitati kao queer alegorije, dok su neke čisto autobiografske. Na primer, „Mala sirena“ je napisana nakon krize kroz koju je Andersen prošao 1836. godine kada se Edvard Collin oženio, za koga se smatra da je bio ljubav Andersenovog života, koji je odbio da uzme učešća u toj romansi. Andersenov roman „O.T.“ opisuje intimno muško prijateljstvo, takođe inspirisano ovom neuzvraćenom ljubavlju.

Andersenova seksualnost

Andersen se prepuštao svojoj opčinjenosti mlađim muškarcima, koji mu nisi uzvraćali pažnju, osim naslednika Velikog kneza od Weimara, Carl-Alexander von Saxe-Weimar-Eisenach, koga je upoznao 1844. godine. U svojim kasnijim godinama Andersen je bio zaljubljen u mladog baletana Haralda Scharffa.

Andersen je umro 4. avgusta 1875. godine. O njegovoj seksualnosti se nije javno diskutovalo sve do 1893. godine, kada su novine nagovestile da je možda homoseksualac. Tekst koji je štampan u godišnjaku Magnusa Hirschfelda iz 1901. godine takođe nagoveštava da je Andersen homoseksualac.

Postoji mogućnost da Andersen nikada nije imao seksualni odnos. Krstići, koje je upisivao u svoj dnevnik, pokazuju da je voleo da masturbira, i da je precizno upisivao taj čin u svoj dnevnik, kao što je upisivao sve što se dešavalo u njegovom životu.

Njegovi neodlučni pokušaju da se oženi učinili su da ga istoričari opisuju kao nesrećnog heteroseksualca. Oni objašnjavaju njegova strasna ljubavna pisma koje je slao muškarcima kao uobičajena za to vreme i opisuju njegovu naklonjenost muškarcima kao preteranu, ali nepreteću.

Debata o Andersenovoj seksualnosti se nastavlja. Biografija Jackie Wullschlager u kojoj se dokumentuje Andersenova ljubav prema muškarcima i ženama izazvala je veliki skandal u Danskoj, gde je seksualnost nacionalnog pisma kontroverzna tema.

Bez obzira na Andersenovu seksualnost „Ružno pače“, „Mala sirena“ i ostale bajke o nemogućim i fatalnim ljubavima su bile veoma snažne alegorije za queer ljude širom sveta.

Glasaj: 12345 4,17
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet