Prvi broj vodiča kroz gej Srbiju „Optimizam“

Gej lezbejski info centar danas je predstavio prvi broj vodiča kroz gej Srbiju „Optimizam“. Vodič ima 64 strane u punom koloru i besplatno se distribuira po kafićima i klubovima za LGBT populaciju u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Zrenjaninu i Subotici.

Prvi broj je specijalno izdanje naslovljen „Šta sve možeš u Srbiji kad si gej“ i vodič je kroz zakonske i pravne regulative, koji objašnjava koja sve prava LGBT populacija ima, a koja tek treba da osvoji. Tokom istraživanja i priprema prvog broja redakcija „Optimizma“ je došla do zaključka da gej muškarci i lezbejke imaju zakonsku zaštitu samo dok su samci, dok istopolni parovi uopšte nisu zakonski prepoznati, kao ni transeksualne osobe koje su izvršile promenu pola, jer ne postoji zakonska regulativa koja to definiše.

Vodič donosi i životne priče istopolnih parova koji su venčali i žive u inostranstvu, a poreklom su iz Srbije, intervjue sa Markom Karadžićem, Nevenom Petrušić, tekstove Borisa Milićevića, Đurice Stankov i mnogih drugih.

Nažalost, zbog loše finansijske situacije izlazak drugog broja pod znakom pitanja i nadamo se da ćemo taj problem uskoro rešiti.

Izdanje prvog broja podržao je Fond za otvoreno društvo iz Beograd i GayEcho portal.

Magazin u PDF formatu možete preuzeti na adresi:

http://tinyurl.com/optimizam001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *