Održana tribina Transfobija u Srbiji

transfobija u srbiji

U Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu, 20. novembra, na Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije, održana je tribina o transrodnosti i transeksualnosti u lokalnom kontekstu, u organizaciji Međunarodnog festivala queer filma „Merlinka“ i Ustanove kulture „Parobrod“.

Na tribini su govorili predstavnici organizacije Gayten-LGBT, koordinator Milan Đurić i Slavoljupka Pavlović, pravnica Gayten-LGBT, u okviru diskusije naslovljene „Transfobija u Srbiji“ o temama kao što su pitanje trans* egzistencije i trans* prava, te diskriminacije trans* osoba, ali i načinima na koji se treba boriti protiv ovog ozbiljnog i zabrinjavajućeg problema. U tom kontekstu, govorilo se i o dugogodišnjem aktivističkom radu organizacije Gayten-LGBT, a posebno su istaknuti naši poslednji napori u smeru regulisanja i olakšavanja egzistencije trans* osoba u vidu kreiranja Modela zakona o rodnom identitetu, koji je plod zajedničkog rada članova i članica organizacije Gayten-LGBT, ekspertkinja iz oblasti prava, trans* aktivista/kinja i samih trans* osoba. 

Među ostalim govornicima/a bili/e su Gordana Mitrović, aktivistkinja za prava transrodnih osoba koja je govorila o svom ličnom iskustvu. Gordana je skrenula pažnju na pitanje trans* osoba koje se bave seksualnim radom upravo zbog nemogućnosti zasnivanja drugačijeg radnog odnosa, što je otvorilo prostor za diskusiju o teškom socio-ekonomskom i pravnom položaju trans* osoba u Srbiji, kao i visokom stepenu predrasuda, diskriminacije i nasilja kojima su trans* osobe izložene.

Psihijatarka Dragana Duišin i psihološkinja Jasmina Barišić iz Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS izložile su istraživanja koja govore o stepenu homofobije u Srbiji i različitim strategijama za njeno smanjivanje, uz isticanje uverenja da bi slični programi mogli da se primene i za redukovanje transfobije. Uprkos velikoj važnosti usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se 65 procenata troškova usklađivanja tela s rodnim identitetom izdvaja iz sredstava obavezne zdravstvene zaštite, izražena je zabrinutost zbog nedonošenja potrebnih podzakonskih akata u predviđenim rokovima koji su neophodni za njegovu primenu. Nakon dela izlaganja koji su posvetile su svojim iskustvima u radu sa transpolnim osobama, učesnice su naglasile važnost nastavka edukativnih aktivnosti namenjenih lekarima različitih oblasti specijalizacije s ciljem njihovog upoznavanja sa trans* pitanjem, a koje će nastaviti da realizuju u saradnji s timom Gayten-LGBT.

Učesnici/ce tribine su istakli/e neophodnost daljeg rada na poboljšanju položaja trans* osoba i složili/e se da bi jedan od izuzetno važnih koraka u tom smeru predstavljalo usvajanje Modela zakona o rodnom identitetu.

Moderator diskusije bio je Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra i direktor Međunarodnog festivala queer filma Merlinka.

Nakon tribine prikazan je dokumentarni film „Trans“ o varijacijama rodnog identiteta i transrodnoj zajednici u Americi.

Obeležavanjem Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije podiže se svest o zločinu iz mržnje prema trans osobama, obezbeđuje prostor za javno izražavanje žalosti i slave se životi trans osoba koje bi u suprotnom bile zaboravljene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *