Džozef Hansen: Fejdaut

fejdautDžozef Hansen (1923–2004), dobitnik prestižne Nagrade za životno delo udruženja Private Eye Writers of America, tokom duge karijere je objavio četrdesetak knjiga različitih žanrova, ali je najpoznatiji po seriji od dvanaest detektivskih romana s Dejvom Brendsteterom kao glavnim junakom, napisanih u najboljoj tradiciji tvrdih krimića Hemeta i Čendlera. Prvi u tom serijalu je Fejdaut, objavljen 1970.

Radio-zvezda Foks Olson je imao sve: talenat, odanu ženu, verne obožavaoce, savršen život. Kad su njegova kola nađena smrskana u reci, svi su sigurni da je Foks mrtav, ali gde je telo? Dejv Brendsteter, istražitelj osiguranja, stiže u prašnjavu kalifornijsku varošicu da ispita slučaj. Dok razgovara s porodicom, obožavaocima i protivnicima, Brendsteteru postaje sve jasnije da je Foks imao dobre razloge da nestane.

Napet i duhovit, pronicljiv i duboko osećajan, ovaj mali roman uzdržano, a začuđujuće snažno priča o tuzi, slabosti, gubitku, pohlepi, ljubavi, plemenitosti i nadi i ostaje svež i danas kao kad je iznenadio čitaoce pre više od četrdeset godina.

0 Shares