PREVREMENA EJAKULACIJA

Štampaj
02. 02. 2006.

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Prevremena ejakulacija

Šta je prevremena ejakulacija?

Prevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najčešćih seksualnih problema. Najčešće se opisuje kao nemogućnost odlaganja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera poželjno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki muškarci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično neposredno nakon penetracije, a neretko i pre, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa. Pri dijagnozi preuranjene ejakulacije nije bitna količina vremena pre ejakulacije. Najvažnija je stvar zadovoljstvo muškarca dužinom seksualnog odnosa.
Prava preuranjena ejakulacija jest stanje kad muškarac ne oseća da će ejakulirati sve dok se to ne dogodi, što znači da ne drži pod kontrolom uzbuđenje kad ima erekciju ili dok penetrira.

Uzrok preuranjene ejakulacije

Pre se smatralo kako nastaje zbog delovanja lekova ili određenih infekcija kao što je upala mokraćnih puteva. U zadnje vreme prevladava mišljenje kako je problem psihološke prirode. Tačan uzrok stanja je ipak još uvek nepoznat.
Prema evolucijskoj teoriji brza ejakulacija ima značaj za preživljavanje zato što je svaka životinja nezaštićena od napada dok kopulira. Prema tome, u prirodi što se brže kopulacija može obaviti, to bolje i sigurnije. Istraživanja pokazuju da muškarci koji pate od prerane ejakulacije dostižu ejakulaciju pri nižim razinama seksualnog uzbuđenja i imaju duža razdoblja apstinencije u poređenju s muškarcima koji ne ejakuliraju prerano. U većini slučajeva prevremena ejakulacija je psihološki određena. U mnogih muškaraca može se uočiti strah da neće biti u stanju zadovoljiti partnera/ku ili strah od poraza i nadmoći partnera/ke. Osećaj krivice i strah da se ne pročuje mogu značajno uticati na ponašanje muškarca s ovim problemom. Prerana ejakulacija može biti povezana i s Parkinsonovom bolešću ili upotrebom nekih lekova.

Kad i kako se javlja prevremena ejakulacija?

Većina muškaraca iskusila je ovaj problem tokom svog seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih dobi.
Preuranjena ejakulacija se vrlo često javlja tokom prvog seksualnog iskustva i u tom slučaju se obično javlja zbog straha i nervoze. Većina muškaraca postepeno nauči kontrolisati svoj orgazam. Kod nekih se muškaraca zbog tih početnih preuranjenih ejakulacija razvija dugotrajan strah od seksa i nemogućnosti ispunjenja očekivanja što produžuje problem preuranjene ejakulacije.
Seksualno ponašanje je takođe važno. Što je duži period od zadnje ejakulacije, mladi muškarci tipično brže svršavaju. Mlađi muškarci brže ejakuliraju nego stariji jer se s iskustvom nauči kontrolisati ejakulacija.
Preuranjena ejakulacija se može dogoditi tokom predigre, za vreme penetracije, ili pre ili kasnije tokom snošaja. Sram i osjećaj poniženja i manje vrednosti mogu dovesti do izbegavanja seksualnih odnosa. Partneri/ke muškaraca s prevremenom ejakulacijom u pravilu su nezadovoljne tako da nisu retke nevere i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.

Što se može učiniti kako bi se odgodila ejakulacija?

Ako se prerana ejakulacija ne leči, postaje hronična. Uspeh se može postići lekovima, različitim tehnikama štipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savetuju parovima proširenje svojih seksualni aktivnosti i uključe tehnike koje ne zahtevaju nabrekao penis te je zadovoljenje partnera/ke potpuno moguće i nakon što je jedan od partnera doživio vrhunac. Kad se pozornost odmakne od penetracije, strah ljubavnog para se obično dovoljno smanji da dopušta veću kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Lekovi

Lek paroksetin u dozi od 40 mg na dan ili sertralin 100-150 mg/dan vrlo uspešno odlaže ejakulaciju za neko vreme.

Masters i Johnson metoda

Najbolji način borbe protiv preuranjene ejakulacije jeste učenje prepoznavanja i kontrolisanja osećaja koji vode k orgazmu. Masters i Johnson metoda služi upravo tome. Ta metoda zahteva mnogo strpljenja i vežbe, ali je vrlo uspešna.
Može se početi s masturbacijom. Dovedite sebe do tačke blizu orgazma i prestanite pa se opustite pre nego opet počnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolirati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u različitim prilikama će vam pomoći da naučite gde je vaša tačka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tačku gde "nema povratka" možete usmeriti partnerovu/kinu stimulaciju tako da doživite orgazam. Najbolji je način vežbanja ove metode zajedno s partnerom/kom do koje-g Vam je stalo, iako se možete pripremati i sami. Sa svojom partnerkom/partnerom isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne uključuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te vežbajte dostizanje tačke neposredno pre ejakulacije. U tom trenutku signalizirajte partneru/ki da prestane te sebi dopustite delomični gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ove korake je potrebno vežbati više dana pre pokušaja penetracije. U trenutku kad ste spremni za penetraciju, lezite na leđa i kažite partneru/ki da vam dopusti sporu penetraciju. Čim osetite da ste blizu ejakulacije, pokažite partneru/ki da se nežno podigne prema gore. Malo se opustite i počnite ponovo. Uskoro biste trebali moći kontrolisati svoju ejakulaciju i uživati u seksu.
Iako je ova metoda vrlo uspešna, mogu proći bedelje pre nego Vi to postignete. Važno je biti strpljiv i ne stavljati velik pritisak na situaciju. Ako ne uspe odmah, potrebno je još truda. Radi se o procesu za koji treba vremena.

Tehnika stiskanja

Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Partner/ka pri jakom uzbuđenju, neposredno pre vašeg orgazma, čvrsto stisne prstima glavić penisa kroz 15-20 sekundi. To će vam sprečiti ejakulaciju, ali može opasti erekcija. Palac se stavlja s donje strane krune glavića na frenulum (mali komadić kože na udubini glavića) dok prvi i drugi prst trebaju biti na glaviću s gornje strane. Stisak tera krv iz penisa i na taj način smanjuje erekciju. Ovu metodu treba probati tri puta tokom odnosa. To znači da vam partner/ka treba ponovnom stimulacijom dovesti do uzbuđenja pa onda opet primeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne deluje.

Tehnika mirovanja

Kad penetrirate, ne smete se pomicati ni vi ni partner/ka ili činiti ikakve pokrete. Trebate se samo koncentrirati na osećaj koji imate i proživljavati ga kakav on jeste. Kad vam se učini da ste blizu ejakulacije, iziđite iz partnera/ke. Nakon ponovnog uzbuđivanja s partnerom/kom učinite isto. U početku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad ćete uspeti. Može se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini počne opadati i tada zamolite partnera/ku da se počne malo pomerati ili stiskati mišiće ili ako više volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne očvrsne. Penetracija se treba ponavljati nekoliko puta tokom odnosa.

Ostale tehnike
 
Desenzitizirajuće kreme su proizvodi koji se mogu naći na tržištu i koji navodno umanjuju osćaj koji muškarac doživljava tokom seksualnog odnosa te na taj način on duže traje. Muškarci ove proizvode često drže ograničavajućim jer smanjuju užitak.
 
Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi muškarci koriste kako bi povećali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija pre seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac oseća čime se povećava kontrola. Ova tehnika, međutim, nije vrlo uspešna jer je količina uzbuđenja samo jedan od uzroka koji pridonose ovom stanju.
 
Kondomi su uspešan način smanjenja količine stimulacije tokom seksa. Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbuđenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, može se staviti još jedan. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoće i prenosivih bolesti pa su sigurno vredni korišćenja.
 
Seksualni položaji mogu takođe uticati na ejakulaciju. Tipični misionarski položaj gde je penetrator iznad partnera/ke nije najbolja poza dok se pokušava ostvariti kontrola nad ejakulacijom. Pokušajte s ležanjem na leđima, dozvoljavajući partneru/ki da kontroliše kopulaciju. U ovom ste položaju mnogo opušteniji i možete lakše voditi svog partnera/ku.
Glasaj: 12345 4,67
Komentari (1)
  • zil vern | nedelja, 17. maj 2009. 18:35
    Broj preporuka: 161
    problem zbog kojeg pucaju veze. Treba reci na pocetku veze za problem. Jer su kasnije vece glavobolje.
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet